Bylinky

21. března 2010 v 15:58

Podběl

6. srpna 2008 v 18:32 | Adéla Ryzí | Podběl lékařský

Podběl lékařský

Tak nám konečně přišlo jaro a to znamená, že nastavá sezóna sbírání různých léčivých bylin.
Ta první, která nás všechny na jaře těší svou krásnou žlutou barvou, je podběl lékařský.

Podběl lékařský - Tussilago farfara
Latinský název rostliny je složen ze dvou slov a to: tussis - kašel
ago - odháním t.z. odháněč kašle.
Tato rostlina kvete časně na jaře a určitě ji většina z vás na svých procházkách jarní přírodou již viděla. Dosahuje výšky 8 - 30 cm. Malé žluté úbory květů se objevují ještě před listy. Listy se objevují teprve když květy odumřou. Tato bylina se sbírá brzy na jaře. Je lépe sbírat ji v nějakém čistém prostředí, rozhodně ne v příkopu u silnice či u cesty, kde by mohla být znečistěná psy.
Rostlina obsahuje sliz, taniny, inulin, zinek, hořčiny, rutin, draslík a také vápník. Květy jsou ideální pro širší okruh hrudních potíží včetně bronchitidy, astmatu a úporného dráždivého kašle. Listy se rovněž používají k léčení kašle. Obsahují též v hojné míře zinek, který je vysoce hojivý, proto se používají k přikládání na kožní boláky a chronická poranění. Sbírají se v létě.
Z květů a listů se připravuje odvar:

cca 25 g bylin
cca 500 ml vody
Doba varu je asi 10 - 15 min.
Slabý odvar je polovina množství bylin, silný odvar je dvojnásobné množství bylin.
Odvar z květů pomáhá při dráždivém kašli a kataru a při kašli spojeném s nachlazením nebo chřipkou.
Odvar z listů je vhodný při rýmě, chřipce a astmatu.
Čerstvé listy se hodí do salátů.
Zdroj:www.abecedazdravi.cz

Pampeliška

6. srpna 2008 v 18:29 | Adéla Ryzí | Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská

V repertoáru léčivek se pampeliška ocitla relativně nedávno. Čínské herbáře se o ni zmiňují až v 7. stol našeho letopočtu, ale v Evropě se objevila v herbáři až r. 1485.
Mnozí ji považují za nepříjemný plevel, léčí ale široký okruh neduhů. Na Západě se oddělují listy a kořeny, v Číně používají ale rostlinu celou. Kvete v dubnu a květnu na loukách a polích a vyznačuje se - mimo jiné - dvěma vynikajícími vlastnostmi. Léčí choroby žlučníku a jater. Má se také zato, že zbavuje krev horkosti a toxinů. Užívá se proto také na nežity a abscesy.
Listy: Sbíráme po celou dobu vegetace , jsou velmi bohaté na draslík. Používají se při zadržování tekutin, zvláště při srdečních potížích a při poruchách močového traktu. Jsou též činným tonikem pro játra a trávení.
V lázních se dříve velmi často podávala pacientům miska salátu z čerstvých listů. Listy se též dají přidat k bramborám, nejlépe novým s natvrdo vařenými vejci. Je to jakási zdravější jarní forma bramborového salátu.
Stvoly: Čerstvé stvoly květů - když jich denně sníme 5-6 v syrovém stavu - rychle pomáhají při chronickém zánětu jater (hepatitidě). Pomáhají i při CUKROVCE. Cukrovkáři by denně měli sníst až 10 stvolů, po celý čas, kdy pampeliška kvete. Stvoly se nejprve umyjí i s květy, teorve až potom se květy odstarní a stvoly se pomalu žvýkají - má hořkou chuť.Stvoly pomohou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Jestliže se tatoa kúra s čerstvými stvoly vydrží 4 týdny - ustupují i otoky žláz, pomáhají totiž i při léčení chorob metabolismu
Kořen: Jaterní tonikum, podporuje tok žluči , má mírné projímavé účinky, antirevmatické působení. Sbírá se na jaře a na podzim. Pečlivě se očistí, nakrájí nadrobno a užívá se jako čaj buď čerstvý nebo sušený. Pročišťuje krev, napomáhá trávení: Mírné pročišťující tonikum pomáhá v řadě případů včetně žlučníkových kaménků a žloutenky.Pomáhá při zánětech kloubů, léčí ekzémy a akné.
Vynikající je rovněž pampeliškový sirup!
Do 1 litru studené vody nasypeme 2 vrchovaté dvouhrstě květů a pomalu zahřejeme k varu. Necháme vzkypět, odstavíme a necháme stát přes noc. Druhý den scedíme přes síto necháme okapat a květy rukou dobře vymačkáme .Přidáme 1 kg hnědého cukru a půl citrónu nakrájeného na plátky. Pak znovu zahříváme ta, aby se tekutina odpařovala bez vaření. 1x či 2x necháme zcela vychladnout, abychom zjistili správnou hustotu. Nesmí být příliš hustý, aby nezačal krystalizovat , ani příliš řídký, aby nezačal kvasit. Tento sirup opravdu výtečně chutná, dá se používat na oslauení čajů, na chleba s máslem i do různých těst. Lidé s nemocnými ledvinami nesnáší kyseliny, které obsahuje pravý med a pro ně je mnohem lepší tento "med" pampeliškový.
Šťáva: Lze ji vymačkanou z lodyhy používat jako prostředek proti bradavicím.
Květy: Odvar se úspěšně používá jako kosmetická koupel.
Čaj z kořene: 1 vrchovatá čajová lžička se dá na noc do ¼ l studené vody, druhý den zahřejeme k varu a zcedíme. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a půl hodiny po snídani.
www.abecedazdravi.cz

Šípky

6. srpna 2008 v 18:20 | Adéla Ryzí | šípky

Šípek

Tento nádherný planý plod patří do čeledi růžovitých - připomínají to jeho pichlavé, svědění vyvolávající nažky. Šípkový keř roste s oblibou tam, kde příroda bují a rostliny se vzájemně chrání. Proto je plný vitamínu C a lykopenu (druh karotenu, předstupeň vitamínu A). Šípkový keř je rozšířen po celé Evropě. Kvete v červnu a počátkem července a s pozdním létem - v září se na něm objevují malé červené plody, bohaté na živiny. Plody šípkové růže ordinoval svým pacientům už sám Hippokrates, jejich blahodárné působení popisuje anglosaský herbář z 11. století.

Léčivé účinky šípků:

1. preventivně působí proti infekcím a nachlazení
2. zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách
3. zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem
4. pečují o dobré nervy a schopnost soustředění
5. stimulují libido a potenci
Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní, například proti jejich krvácení. S dostatkem vitamínu C v organismu bude mít zubař s námi daleko méně práce a udržíme si pevný chrup až do vysokého věku.

Zpracování šípků

Sbíráme vyzrálé, tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek, které pak sušíme buďto v sušičce nebo na plechu v teplé dobře větrané místnosti.
Usušené šípky skladujeme v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě.

ŠÍPKOVÝ ČAJ:

Zejména v době, kdy nám hrozí nachlazení, chřipky a jiné virózy, prokáže šípkový čaj našemu organismu dobrou službu. Smícháme-li sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem, chráníme náš imunitní systém hned dvojnásobně. Obě léčivé rostliny jsou totiž v odvaru obzvlášť účinné.
Právě když hrozí respirační virové infekce (projevující se rýmou, kašlem, zvýšenou teplotou, pálením v hrdle, pobolíváním hlavy, kloubů či svalů) bychom měli šípkový čaj pít pravidelně

PŘÍPRAVA ŠÍPKOVÉHO ČAJE:

ČAJ připravíme následujícím způsobem:
lžičky směsi zalijeme 250 ml studené vody a uvedeme ji na 5 minut do varu. Poté přecedíme - pozor na jemné chmýří semen, může vyvolat dráždivé svědění sliznic v ústech a krku, proto hotový čaj pečlivě scedíme přes jemné sítko.

Z šípků můžeme připravit i skvělý SIRUP:

Budeme potřebovat 1 kg zralých šípků, 2 l vody a 1,5 kg přírodního cukru. Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a poté přes plátno přefiltrujeme. Čistou šťávu zahřejeme na 70 st. Celsia a rozpustíme v ní veškerý cukr. Hned naléváme do sklenic a zátkujeme. Sirup je bohatým zdrojem vitamínu C.

ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA:

Pevné zralé šípky rozpůlíme a zbavíme chloupků. Jde to špatně, proto je lepší pracovat v chirurgických rukavicích a zbytky chloupků z šípků vymývat. Plody pak povaříme v troše vody a rozmixujeme. Mnohem snadnější je však měkké šípky, které jsme rozvařili ve vodě, prolisovat na pasírovacím strojku. V obou případech přidáme na 1 kg šípkové směsi 400 g cukru a 3 minuty za stálého míchání povaříme. Plníme do skleniček s uzávěrem a 25 minut sterilujeme při teplotě 85 st. Celsia. Marmeládu mažeme na pečivo nebo z ní můžeme připravit šípkovou omáčku.
Zdroj:www.abecedazdravi.cz

třezalka tečkovaná

6. srpna 2008 v 18:16 | Adéla Ryzí | Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná

Charakteristickým znakem třezalky tečkované je drobné, perforaci podobné tečkování listů, proti světlu dobře viditelné. Když rozetřeme mezi prsty květ třezalky zbarví se nám kůže do fialova. Bohaté žluté květy třezalky jsou pěknou ozdobou našich luk, na kterých tvoří "nejvyšší poschodí" porostu. Kvete koncem června. Léčivou drogou jsou asi 15 cm dlouhé vrcholky kvetoucí rostliny.

Třezalka tečkovaná - co to je

Léčivá sláva třezalky sahá až do starého Řecka. Středověký reformátor medicíny Paracelsus ji uvádí jako nejlepší lék světa. I v dnešní fytoterapii nachází široké uplatnění a její vynikající vlastnosti můžeme právem označit za výjimečné. Její účinná látka hypericin podporuje dýchání buněk, čímž zlepšuje látkovou přeměnu a prospívá všem orgánům těla.
Z mnoha léčebných možností třezalky jsou na prvním místě nemoci jater a žlučníku, žaludeční vředy, velké množství žaludeční kyseliny, poruchy močových cest a pomočování dětí. Čaj z třezalky je velmi dobrý na nervy - uklidňuje, má příznivý vliv na psychiku, pomáhá se zbavit depresivních stavů, stresu, strachu, úzkostí, neurózy a nespavosti. Je dobrý i při srdečních nemocech, hlavně chronických. Zlepšuje krevní oběh až do krevních vlásečnic a je vhodný i do čajových směsí při všech menstruačních poruchách a při problémech v klimakteriu. Třezalkový čaj je chutný, můžeme ho pít jako lahodný čaj samostatně, ale může být také součástí různých preventivních chuťových léčivých směsí. Měl by se pít nejméně 3 týdny, aby se projevil účinek.
Zevně slouží třezalkové květy namočené v přírodním, například olivovém oleji - tzv. Janův olej. Připravíme si ho tak, že namočíme 2 hrsti čerstvých květů do vařicího olivového oleje, necháme 2 minuty přejít varem, odstavíme a necháme 12 hodin odpočívat. Potom scedíme a uložíme v chladu a temnu, nejlépe ve skleněných lahvích. Janův olej je výborný na rány, popáleniny, zapařeniny, hemoroidy, bolesti svalů a při bodnutí hmyzem. Můžeme si ho i kapat jako příměs do koupele.

Třezalka tečkovaná - nevýhody

Třezalka tečkovaná má jednu nepříjemnou vlastnost, která způsobuje citlivost na sluneční záření. Takže se během její kůry vyhýbáme opalování. Mohlo by vyvolat podráždění pokožky (zčervenání, svědění, vyrážky), které avšak není nebezpečné.Bylinku dobře snáší děti i starší lidé, ale pitná kůra by neměla přesahovat 6 týdnů. Po ní by měla následovat 3měsíční přestávka.

černý bez

6. srpna 2008 v 18:14 | Adéla Ryzí | černý bez

Černý bez

Příroda působí na člověka a on zase působí na přírodu. Příroda obklopuje člověka a člověk prochází přírodou. Ať chce nebo nechce, musí s přírodou žít, musí na ni reagovat.
Dnes budu pojednávat o černém bezu, protože se často v blízkosti člověka nachází a to podle přírodních zákonů znamená, že má pro člověka velký význam.
Bez černý patří mezi nejoblíbenější a také nejznámější léčivé rostliny. Ačkoli nevyniká krásou či vůní, požíval vždy mezi lidmi veliké vážnosti, o čemž nejlépe vypovídá přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Byl dokonce nazýván selskou lékárnou. Od středověku byl opředen celou řadou pověr. Sídlili v něm duchové, kteří se mstili za zlo, které bylo spácháno v okolí jejich keře. Proto se bez černý často vysazoval kolem chalup a stodol. Ve středověku mu byla u různých národů připisována kouzelná moc. Říká se, že uvnitř keře žijí duchové i čarodějnice, proto poraněné dřevo krvácí rudou mízou. Před kácením se vkleče na kolenou říkají tajemné formule pro odpuštění. Nošení bezinek chrání před zlem a negativními silami všeho druhu. Žvýkáním bezové větvičky se zmenší bolest zubů, dále bezinka zahání horečku, léčí revmatismus i bradavice. Při svatbách přináší dvojici štěstí. Těhotné ženy mají líbat bezový keř, aby zajistily děťátku šťastnou budoucnost. Bezinka položená vedle polštáře přináší klidný spánek. Do bezového keře prý nikdy neuhodí blesk a křížek z bezového dřeva se dává do rakve zemřelým. Bez se používal při pohřbívání do mohyl ve staré Británii. Podle křesťanské legendy se Jidáš oběsil na bezu - od té doby prý šíří kvetoucí keř bezu nasládlou vůni, upomínající na rozklad mrtvoly. Podle jiné legendy byl Kristus bičován bezovými metlami, odsud má bez své léčivé vlastnosti. Bezovou hůlkou se bere míra na rakev. V Čechách je to keř věštecký - dívky třesou keřem a říkají: Třesu, třesu bez, pověz ty mi pes, kde můj milý dnes. Odkud zaštěká pes, na té straně je milý. Černý bez má chránit před ohněm,nemocemi a zlými kouzly.Pokud někdo porazí černý bez, aniž by zasadil nový, čeká ho velká smůla.
Gerhard Buzzi v knize Léčivá tajemství amerických indiánů popisuje zajímavou kapitolu - Léčivé dýchání se stromy.
Devadesát pět procent všech Evropanů dýchá příliš povrchně. Proto tělo trpí nedostatkem kyslíku a tím pádem i kladných energií. Pouze ten, kdo správně dýchá, se neustále nabíjí. Kdo vědomě dýchá, je méně nemocný. Žijeme v symbióze se světem rostlin. Vydáváme kysličník uhličitý a rostliny ho přeměňují v kyslík. Kdyby přestaly existovat stromy a keře, zemřeli bychom zanedlouho.
ČERNÝ BEZ: Jedná se o mnohostrannou léčivou rostlinu. Bobule černého bezu posilují imunitní systém a jsou močopudné. Bolavé jizvy se ztiší při dýchání s bezem, také je dobré se často dotýkat jeho kmene. Jizvy zmizí stejně jako hnisavé vředy. Černý bez posiluje životní optimizmus, působí jako studna mládí. Ráno stačí dýchací cvičení s bezem, abyste se cítili svěží celý den.
Žádný strom ani keř vám nepřeje nic zlého, jen nezapomeňte: Stromy a rostliny jsou živé bytosti, které mají city a umí je projevovat. Zacházejte s nimi dobře a budete za to bohatě odměněni. Tolik citace z uvedené knihy.
Černý bez je samozřejmě hodně využíván také v homeopatii, gemmoterapii, fytoterapii v lidovém léčitelství. Článek by musel obsahovat tucet stran, aby zachytil jeho využití. Literatura zabývající se fytoterapií uvádí léčivé účinky černého bezu u velkého počtu různých onemocnění. V běžné literatuře se jako pomocná látka uvádí černý bez u každé třetí až čtvrté nemoci.
Literatura uvádí podpůrnou účinnost při předcházení angín, úporných kašlů, chřipce, zácpě, vodnatelnosti, revmatizmu a bolestech z prochladnutí vůbec. Velmi dobrý zklidňující prostředek. Působí též jako účinný neutralizátor volných radikálů jako možných zdrojů karcinogenních onemocnění. Objev antineuralgetických účinků u látek pocházejících z černého bezu je připisován Italům v nedávné době.
Výborný prostředek na zmírnění neuralgetických problémů při revmatizmu, bolestech z prochladnutí, ischiasu, pro osoby z lokalit zatížených nepříznivým stavem ovzduší, zejména ve velkých aglomeracích, při vodnatelnosti, jako prostředek močopudný i potopudný na uvolnění dýchacích cest od zahlenění, jako prevence angíny, chřipky, kašle, pro předcházení žaludečních potíží a arteriosklerózy, který svým obsahem přírodních anthokyanových barviv velmi dobře působí jako antioxidant proti nebezpečným volným radikálům v organizmu.
VDECHUJTE VĚDOMĚ ENERGIE STROMU, PŘIJÍMEJTE CELÝM TĚLEM JEHO LÉČIVÉ SÍLY.
Chcete-li navštívit nějaký strom a požádat ho o pomoc, přistupujte k němu s čistým srdcem a rozumem. Vyvarujte se podobných myšlenek: "Takový nesmysl, co tady vůbec dělám. Jak jsem vůbec přišel na tak ztřeštěný nápad, stejně to nefunguje. A kdyby mě přitom někdo viděl, tak se jen zesměšním." Pozor, strom totiž umí číst myšlenky. Musíte k němu přijít s upřímností a otevřeností. Klidně mu řekněte, že jste ještě nikdy nemluvili se stromem, a proto si připadáte poněkud komicky. Přineste stromu nějaký dáreček, třeba mu vpleťte do větví řemínek s pírkem nebo nějakou pěknou pentličku. Také můžete kolem kmene nasypat trochu tabáku. Dárky udržují přátelství - to neplatí jen ve vztahu mezi lidmi. Opřete se o kmen, pohlaďte jeho kůru a navažte se stromem něžný vztah - bude vám za to vděčný.
Potom se posaďte před kmen na zem nebo na přinesenou podušku. Váš obličej by měl být vzdálený od kmene asi padesát až šedesát centimetrů. Zavřete oči a představujte si strom před svým vnitřním zrakem. Řekněte mu, proč jste přišli a že ho prosíte o pomoc. Vdechujte nosem do břicha a pomalu, uvolněně vydechujte. Trpíte-li nějakou nemocí, soustřeďte se v duchu právě na ni. Máte-li nějaké starosti, vylijte si své srdce, strom je rád přijme a promění v kladnou životní energii, stejně jako proměňuje oxid uhličitý v kyslík.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama